Det skal mærkes at vi lever

Ærlighed

Hvorfor er det så svært at være ærlig over for sig selv?

Jeg har altid været meget ærlig og sagt højt, hvad jeg tænkte. Men når det kommer til at være ærlig overfor mig selv omkring, hvad jeg har lyst til og hvad jeg har brug for, så oplever jeg ofte en masse “støj” i form at følelser og normer. Normerne for hvad jeg tror, jeg bør føle og hvordan jeg tror, jeg bør reagere i forskellige situationer. Dette afhænger jo af, hvordan jeg ser på tingene, hvilket har ændret sig meget på det seneste igennem mit coaching-forløb. Coachingen har lært mig at være ærlig over for mig selv og om, hvor vigtigt det er. For som man siger: “med ærlighed når man længst”.

Dette gælder især i arbejdet med mig selv. Alle de gange jeg har mærket efter i forskellige situationer og følt at noget var forkert, har det ofte været en mavefornemmelse, eller direkte smerte og kvalme. Så at være ærlig over for mig selv er også at turde mærke efter, være sårbar og give mig tid til at reflektere over, hvad der giver den smerte eller ubehag. Det kan nogle gange være noget der foregår rundt omkring mig, men andre gange handler det også om et ubehag over den måde, jeg har håndteret en situation på. Og den ærlighed gør ondt, fordi det er svært at se sig selv udefra og ønske at man så noget andet. Men hvis jeg kan se det, kan jeg også ændre det. Hvis jeg kan ændre det, så jeg ikke længere skal få ondt i maven i lignende situationer, kan jeg få det bedre og lære at håndtere nogle situationer bedre.

Et eksempel er fra noget jeg tror, de fleste forældre kender: den irritation der kan opstå, når man har et behov som ikke kan blive realiseret lige nu og her, fordi ens barn vil noget andet. Hvis ikke man er ærlig over for sig selv om det behov, som ikke bliver dækket, men i stedet bare gør som bliver krævet, kan man opleve at blive irriteret og føle ens barn er “i vejen” for det man selv ønskede at få gjort.

Det som mit coaching forløb har lært mig er, at det er vigtigt at blive opmærksom på, at det er dette uopfyldte behov som gør, at jeg i situationen får handlet irriteret eller irrationelt.

Når jeg bliver opmærksom på, at irritationen skyldes det udækkede behov, hjælper det at sige det højt og ærligt: “øv altså, jeg kan mærke at jeg bliver irriteret, fordi jeg gerne ville have haft en kop kaffe inden vi gik ud af døren”.

Når jeg så ved at det er det, som skaber irritationen kan jeg fokusere på, hvad jeg gør af gode ting for mig selv (og dermed undgår irritationen): “jeg bliver irriteret på min datter, fordi jeg har lyst til at have tid til en kop kaffe, men bliver nødt til at få hende i tøjet, så vi kan komme i børnehave og på arbejde. Sådan er det lige nu. Så kan jeg tage en kop når jeg er kommet på arbejde og i morgen står vi ti minutter tidligere op”. 

Efter jeg har lært at blive ærlig overfor mig selv og forstået, hvad det er som sker inde i kroppen i de forskellige irritationsmomenter oplever jeg, at det er lettere at acceptere og dermed håndtere, så jeg efterhånden ikke når at blive irriteret. Fordi jeg bliver mere opmærksom på, hvad det er jeg vil og opmærksom på, hvad der skal til for at undgå de situationer.

Men især skyldes det forståelsen af, hvordan det er for andre at være sammen med en som ikke er ærlig overfor sig selv. En som bliver irriteret over noget som de ikke ser, fordi det handler om nogle indre kampe om rigtigt/forkert hos den person, som er irriteret. Det vil jeg ikke udsætte andre eller mig selv for. Jeg vælger at være ærlig, mærke efter og give efter for det jeg har brug for…. og præmien er fantastisk: JEG LEVER I NUET!

Netop at leve i nuet var et mål jeg satte mig for, længe inden jeg gik i gang med coachingforløbet. Men jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, hvordan det føltes. Jeg føler mig fri, fredfyldt og fuld af kærlighed.

Jeg håber kærligheden når ud til dig som læser med, så følelsen kan give dig overskud til at mærke efter og være ærlig overfor dig selv.

Kærligst, Nete

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det skal mærkes at vi lever